czwartek, 13 kwietnia 2017

Makaron z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Składniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie penne);
  2. 1 puszka ciecierzycy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g);
  3. 1 puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
  4. 1 średnia, czerwona papryka;
  5. 1 średnia cebula;
  6. 1 ząbek czosnku;
  7. 1/2 czerwonej papryczki chili;
  8. 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  9. 1 łyżeczka białego cukru;
  10. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  11. Olej do smażenia;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Cieciorkę odsączyć z zalewy.
  4. Cebulę obrać, drobno pokroić.
  5. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Paprykę i chili umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno posiekać.
  7. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  8. Do podsmażonej cebuli dodać czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać.
  9. Następnie dodać pokrojoną paprykę i chili. Wymieszać i wszystko razem podsmażać, aż papryka stanie się miękka.
  10. Na patelnię z warzywami wrzucić odsączoną cieciorkę. Wlać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się rozpadną a sos lekko się zagęści.
  11. Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos z warzywami i dokładnie pomieszać.
  12. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...