środa, 5 kwietnia 2017

Makaron z mascarpone i wędzonym łososiem

Składniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie spaghetti);
  2. 125 g serka mascarpone;
  3. 100 g wędzonego łososia;
  4. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  5. 1/2 pęczka koperku;
  6. 1 łyżka oleju;
  7. Sól;
  8. Pieprz.























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Z połowy cytryny wycisnąć sok.
  4. Wędzonego łososia pokroić w niewielkie kawałki.
  5. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić łososia i delikatnie podsmażyć.
  6. Do podsmażonego łososia dodać serek mascarpone. Wymieszać i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż serek się rozpuści.
  7. Następnie dodać sok z cytryny, drobno posiekany koperek. Przyprawić pieprzem i (ewentualnie) solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  8. Do odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.
  9. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
 SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch, dorosłych osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  3. Smak potrawy można wzbogacić o podsmażoną razem z łososiem, drobno pokrojoną, małą cebulę i/lub przeciśnięty przez praskę i podsmażony razem z łososiem ząbek czosnku.
  4. Należy uważać z dodatkiem soli, bo łosoś wędzony sam w sobie jest słony.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...