poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Pieczone ziemniaki z brokułem i sosem serowym

Składniki:
  1. 6 średnich ziemniaków;
  2. Opakowanie mrożonych różyczek brokuła (450 g);
  3. 200 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
  4. 1 średnia cebula;
  5. 2 łyżki masła;
  6. 2 łyżki mąki pszennej;
  7. 3/4 szklanki zimnego mleka;
  8. Olej do smażenia;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml



 Sposób przygotowania:
  1. Różyczki brokuła ugotować w lekko posolonej, gorącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu (około 10 minut). Odcedzić i obficie opłukać bardzo zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania i tym samym ładny, zielony kolor).
  2. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem z każdej strony, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut.
  3. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek) na złoty kolor. 
  4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  5. Przygotować sos. Na rozpuszczone na patelni masło (2 łyżki) wsypać mąkę i krótką chwilę podsmażać, na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie wlać zimne mleko i wymieszać. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos delikatnie się zagęści. Zmniejszyć ogień, wsypać starty ser i cały czas mieszając gotować, aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos.
  6. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowane, odcedzone różyczki brokuła, wymieszać i gotować, na małym ogniu, aż brokuły się podgrzeją. Zestawić z ognia.
  7. W każdym, upieczonym ziemniaku, zrobić, przy pomocy widelca, wzdłuż szczelinę. Następnie ścisnąć palcami równocześnie obydwa końce ziemniaka, otwierając tym samym zrobioną szczelinę na nadzienie.
  8. W powstałą szczelinę nakładać sos serowy z brokułem, a wierzch posypać usmażoną cebulą.
  9. Ziemniaki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób.
  2. Mrożone różyczki brokuła można zastąpić świeżym brokułem (o wadze 500 g). Świeżego brokuła należy gotować krócej (około 5 minut).
  3. Przelanie ugotowanych różyczek brokuła bardzo zimną wodą, zatrzymuje proces gotowania i zapewnia piękny, zielony kolor warzywa.
  4. Sos serowy należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby nie był mdły.
  5. Cebulę należy pokroić w bardzo cienkie plasterki. Można do tego wykorzystać znajdujący się z boku tarki nóż do krojenia w plasterki.
  6. Do sosu należy użyć gatunku sera, który łatwo się topi np. cheddara (białego lub - ja u mnie - czerwonego), goudy czy ementalera.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Ree Drummond.


1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...