wtorek, 1 kwietnia 2014

Babka z polewą czekoladową

Babka z polewą czekoladową...
Lekko wilgotna, dość słodka.
Polana mleczną czekoladą.
Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.
Zapraszam! Komu kawałek?
Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 2 jaja;
  3. 1 szklanka białego cukru;
  4. 1 szklanka mleka;
  5. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g);
  7. 50 g margaryny;
  8. 75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;
  9. Szczypta soli.
Polewa czekoladowa:
  1. 75 g mlecznej czekolady;
  2. 3 czubate łyżeczki margaryny;
  3. Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.
Dodatkowo:
  1. Margaryna do wysmarowania formy;
  2. Bułka tarta do obsypania formy na babkę.


























Spoób przygotowania:
  1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
  2. Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić.
  3. Do drugiej miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę.
  5. Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką).
  6. Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą.
  7. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut.
  8. Upieczoną babkę wystudzić i wyjąć z formy.
  9. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Dodać 3 łyżeczki margaryny. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić.
  10. Wystudzoną babkę polać rozpuszczoną czekoladą i posypać ozdobami cukireniczymi.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi dość mała (niska) babka z formy z kominem.
  2. Kąpiel wodna polega na tym, że nalewa się wodę do rondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą i margaryną i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.
  3. Oprószenie bakalii mąką zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.
  4. Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.
  5. Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze :

  1. Przyznaję, że polewa wygląda bardzo kusząco. Aż chce się spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...