środa, 9 kwietnia 2014

Sezamowy quiche z papryką i chorizo

Sezamowy quiche z papryką i chorizo...
Kruchy, sezamowy spód.
Podsmażona, kolorowa papryka.
Słupki paprykowego chorizo.
A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.
Pychota!
 Składniki:
Ciasto:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 4 łyżki sezamu;
  3. 150 g zimnej margaryny;
  4. 1 łyżeczka soli;
  5. 1/3 szklanki zimnej wody.
Nadzienie:
  1. 1 duża, czerwona papryka;
  2. 1 duża, żółta papryka;
  3. 100 g kiełbasy chorizo;
  4. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 2 jaja;
  6. 1 ząbek czosnku;
  7. 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  8. 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  9. 1 łyżka oleju;
  10. Sól;
  11. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.
  2. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
  3. Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  6. Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę do tart, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut.
  7. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać jego dno widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać groch/fasolę jako obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli).
  8. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut.
  9. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut). Następnie dodać paski chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażyć. Lekko wystudzić.
  10. Przygotować sos. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietanę, podsmażoną, lekko wystudzoną paprykę z chorizo i czosnkiem, słodką paprykę w proszku, zioła prowansalskie i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Na podpieczony spód wylać sos z papryką i chorizo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje.
  12. Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i papryki dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku).
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Olej można zastąpić oliwą, a margarynę masłem.
  4. Można użyć dowolnego koloru papryk.
  5. Miłośnicy ostrych potraw mogą dodać papryczkę chili do nadzienia.
  6. Ciasto dość dobrze się wałkuje.
  7. Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas  pieczenia. Ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli).
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...