poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków

Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków...
Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie.
Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.
Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 500 g pieczarek;
  2. 4 średnie ziemniaki;
  3. 2 białe cebule;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;
  6. 1 łyżka musztardy;
  7. 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  8. 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
  9. 1 łyżka słodkiej papryki w proszku;
  10. 1 łyżka oleju;
  11. 1/4 pęczka natki pietruszki;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić.
  2. Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  4. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.
  5. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  7. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 3 minuty.
  8. Następnie dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać razem przez kolejne 2 minuty.
  9. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok.
  10. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem.
  11. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
  12. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki.
  13. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki  się przyrumienią.
  14. Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja nie obieram pieczarek, jedynie dobrze je myję pod bieżącą wodą.
  2. Słodką paprykę można zastąpić ostrą lub chili.
  3. Danie idealnie się sprawdza jako samodzielny posiłek oraz jako dodatek do dania głównego.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Pieczarkowy Tydzień 2014 Pieczarkowy Tydzień 2014

1 komentarz :

  1. Świetny pomysł, cały obiad w jednej brytfannie i co najważniejsze jest pieczarka ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...