wtorek, 29 kwietnia 2014

Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami

Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami...
Słodycz jędrnych, zielonych winogron.
Soczystość selera konserowego.
Słoność fety. Ostrość czosnku.
I chrupkość prażonych migdałów.
Pyszne połączenie, niezapomniany smak!
Składniki:
  1. Słoiczek selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g);
  2. Kostka fety (waga netto 270 g);
  3. Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g);
  4. 100 g płatków migdałów;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 3 czubate łyżki majonezu.
























Sposób przygotowania:
  1. Płatki migdałów uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.
  2. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek.
  3. Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.
  4. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać.
  6. Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać.
  7. Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów i udekorować winogronami.
  8. Sałatkę wstawić na około 1 godzinę przed podaniem do lodówki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną.
  2. Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak.
  3. Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...