poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa szpinakowa z jajkiem

Zupa szpinakowa z jajkiem...
Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku.
Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków.
Aromatyczna i pyszna!
Smacznego!
 Składniki:
  1. 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 mała pietruszka;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 3 ząbki czosnku;
  8. 1,5 litra zimnej wody;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. 4 średnie ziemniaki;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 czubata łyżka masła;
  4. Jaja  - po 1 na talerz.
























Sposób przygotowania:
  1. Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.
  5. Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje.
  6. Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i peiprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia. 
  7. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
  8. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
  9. Cebulę zeszklić na maśle na złoty kolor.
  10. Jaja ugotować na twardo, pokroić na połówki.
  11. Na talerze nakładać ziemniaki, połówki jajek i nalewać zupę. Ziemniaki oprószyć podsmażoną cebulą.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 - 2 litry zupy.
  2. Zupa posiada kawałki rozdrobnionego szpinaku, których nie widać na zdjęciach, gdyż opadły na dno talerza.
  3. Do zupy można użyć szpinaku w brykiecie lub rozdrobnionego. Nie należy go rozmrażać. Gorący bulion szybko go rozmrozi.
  4. Po dodaniu szpinaku do zupy należy uważać, aby zupa nie wykipiała.
  5. Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku.
  6. Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała w smaku zupę szczawiową.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Wiosenne zupy

1 komentarz :

  1. WYGLĄDA APETYCZNIE!

    ZAPRASZAM SERDECZNIE TEŻ DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...