wtorek, 29 kwietnia 2014

Chleb pszenny na zakwasie żurkowym

Chleb pszenny na zakwasie żurkowym...
Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką.
Przygotowany na bazie zakwasu na żur.
Z dużą ilością ziaren.
Najlepszy, domowy!
 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 25 g świeżych drożdży;
  3. 125 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);
  4. 250 ml letniej wody;
  5. 1/2 łyżki soli;
  6. 1 łyżka słoneczniku + odrobina do posypania po wierzchu;
  7. 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;
  8. 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.


Sposób przygotowania:
  1. Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba, przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 250 ml letniej wody i około 5 czubatych łyżek mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.
  2. Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego).
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczemi i obsypanej obficie otrębami) i ponownie pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut.
  5. Podrośnięty chleb skropić zimną wodą po wierzchu, posypać ziarnami i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut (ja piekłam równe 45 minut).
  6. Upieczony chleb wyjąć z foremki, zdjąć papier. Jeszcze ciepły chleb skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.
  7. Chleb przechowywać owinięty w czystą ściereczkę lub w specjalnym woreczku na chleb (jak u mnie na zdjęciu).
SMACZNEGO!




Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.
  2. Ciasta na chleb nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż chleb może stać się gliniasty.
  3. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.
  4. Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta.
  5. Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.
  6. Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...