środa, 2 kwietnia 2014

Zupa kalafiorowo - koperkowa

Zupa kalafiorowo - koperkowa...
Białe różyczki kalafiora. Krążki pora.
Wiórki marchewki, pietruszki i selera.
I mnóstwo aromatycznego koperku.
Pycha!
Składniki:
  1. 1 mały kalafior;
  2. 4 średnie ziemniaki;
  3. 1 średnia marchewka;
  4. 1 pietruszka;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. 1/2 białej części pora;
  7. 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania  z mąką;
  8.  1 łyżka mąki pszennej;
  9. 1 czubata łyżeczka masła;
  10. Pęczek koperku;
  11. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  12. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;
  13. Sól;
  14. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.
  2. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz krążki pora. Dodać czubatą łyżeczkę masła. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie dodać różyczki kalafiora i dolać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zupy.
  7. Gdy kalafior będzie już półtwardy dodać ziemniaki i posiekany koperek i gotować do miękkości warzyw.
  8. Łyżkę mąki wymieszać z 125 ml zimnej wody i stale mieszając zupę, powoli dolewać do ugotowanej zupy.
  9. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zestawić z ognia.
  10. Zupę przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.
  2. Należy uważać, aby nie rozgotować kalafiora. W przypadku, gdy to nastąpi, zupa będzie nadal pyszna w smaku, tylko nie będą w niej pływały całe różyczki kalafiora. 
  3. Zupa ma bardzo delikatny i kremowy smak.
  4. Do przygotowania zupy można użyć świeżego jak i mrożonego kalafiora.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Wiosenne zupy

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...