wtorek, 29 kwietnia 2014

Schab ze śliwkami i morelami

Schab ze śliwkami i morelami...
Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu.
Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami.
Pachnące czosnkiem i majerankiem.
Oblepione rozpuszonym miodem.
Idealne na ciepło i do kanapek!

Składniki:
  1. 1 kg schabu bez kości;
  2. 10 suszonych śliwek bez pestek;
  3. 10 suszonych moreli bez pestek;
  4. 2 średnie marchewki;
  5. 4 szalotki;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 2 łyżki oleju;
  8. 2 łyżki płynnego miodu;
  9. Majeranek;
  10. Sól;
  11. Pieprz.


Sposób przygotowania:
  1. Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić, aby otwór w schabie się powiększył.
  2. Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.).
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części.
  5. Szalotki obrać.
  6. Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.
  7. Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.
  8. Obsmażony schab włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Obok schabu położyć kawałki marchewek i szalotki.
  9. Schab wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie naczynie żaroodporne z pokrywką nie zmieściło się na 3 półce) i zapiekać przez 50 minut.
  10. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, schab oblać miodem i zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 15 minut.
  11. Schab podawać na ciepło lub na zimno do kanapek.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Obsmażenie schabu na patelni sprawia, że w mięsie zamykają się soki i schab jest bardziej soczysty.
  2. Z dodatku marchewki i szalotek można zrezygnować.
  3. Szalotki można zastąpić małymi, białymi cebulami.
Źródło przepisu: Pyszna Wielkanoc Tvn Style.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...