piątek, 18 kwietnia 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...
Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.
Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.
Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.
Pycha!
 Składniki:
  1. 250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);
  2. 250 ml letniej wody;
  3. 2 łyżeczki soli;
  4. 1 szklanka mąki żytniej razowej;
  5. 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam;
  6. 2 szklanki mąki pszennej;
  7. Opakowanie drożdży instant (7g) lub 25 g świeżych drożdży;
  8. 2 łyżki ziaren siemienia lnianego;
  9. 2 łyżki otrębów żytnich;
  10. 1 szklanka ziaren słonecznika;
  11. 2 łyżki oleju.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
  3. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 30 minut.
  4. Upieczony chleb, jeszcze gorący, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.
  5. Przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.
  2. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.
  3. Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.
  4. Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze :

  1. to najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że chleb smakował:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...