wtorek, 1 lipca 2014

Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami

Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...
Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.
Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.
Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.
Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.
Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.
Idealny na upały!
Polecam!
 Składniki:
  1. Pęczek rzodkiewek;
  2. 6 małych ogórków kiszonych;
  3. Pęczek koperku;
  4. Peczek szczypiorku;
  5. 500 ml kefiru;
  6. 375 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie;
  8. Ziemniaki - po 1 na każdy talerz;
  9. Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół.
  3. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry.
  4. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.
  5. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. 
  6. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków i koperku.
  7. Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę i kefir. Wymieszać.
  8. Chłodnik przyprawić octem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 h.
  9. Na dno talerzy układać zimne, pokrojone ziemniaki. Zalać chłodnikiem. Na wierzch ułożyć połówki jaj i ewentualnie oprószyć drobno posiekanym koperkiem i/lub szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Ilość śmietany i kefiru można dowolnie zmieniać,  w zależności od oczekiwanej gęstości chłodnika.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny.
  3. Ogórki kiszone można zastąpić masłosolnymi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...