środa, 16 lipca 2014

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym...
Śmietanowo-koperkowy sos.
A w nim zatopione jajka.
Pyszny, bezmięsny obiad.
Polecam!
























Składniki:
  1. 50 g margaryny;
  2. 1 łyżka mąki pszennej;
  3. 500 ml zimnej wody;
  4. 2 łyżki drobno posiekanego koperku;
  5. 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 4 - 6 jaj (u mnie 5);
  7. Sól;
  8. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Na dużej patelni rozpuścić margarynę.
  2. Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki) wsypać łyżkę mąki.  Stale mieszając, podsmażać, aż zasmażka stanie się złocista.
  3. Następnie, stale mieszając, wlać 500 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
  4. Dodać drobno posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem około 5 minut.
  5. W międzyczasie do śmietany dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać. Po upływie wspomnianych 5 minut dodać tak zahartowaną śmietanę i wymieszać.
  6. Zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i wbić 4 - 6 surowych jajek.
  7. Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną.
  8. Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi).
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Margarynę można zastąpić masłem.
  2. Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze :

  1. sos koperkowy to chyba najprzyszniejsza rzecz na świecie! :)
    ja zawsze jem z jajkami ugotowanymi na twardo bo nie przepadam za żółtkiem i łatwiej się go pozbyć! :P
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. I obiad idealny :)
    Uwielbiam takie podanie jajek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...