wtorek, 15 lipca 2014

Zupa z bobu z grzankami

Zupa z bobu z grzankami...
Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób.
Aromatyczny, drobno posiekany koperek.
I złociste, chrupiące grzanki.
Sezon na bób otwarty.
Zapraszam!

 Składniki:
  1. 500 g bobu;
  2. 1 duża, biała cebula;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 50 g masła;
  5. 1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;
  6. 50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety);
  8. 1/2 łyżki majeranku; 
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. 4 kromki chleba (około 150 g). 
























Sposób przygotowania:
  1. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło. Na gorące masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
  6. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać.
  7. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.
  8. Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.
  9. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. 
  10. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.
  11. Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące.
  12. Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.
  2. Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.
  3. Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.
  4. Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.
  5. Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.
  6. Śmietanę można zastąpić serkiem topnionym o smaku śmietankowym (ok. 50 g) lub jogurtem naturalnym.
  7. Można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego bobu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...