wtorek, 29 lipca 2014

Proste kotlety mielone

Proste kotlety mielone...
Soczyste dzięki dodatkowi cebuli i musztardy.
Łatwe w przygotowaniu.
Idelanie przyprawione.
I przede wszystkim pyszne.
Smacznego!
Składniki:
  1. 500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2.  1/2 średniej cebuli;
  3. 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;
  4. 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;
  5. 2 łyżki musztardy;
  6. 1 jajo;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. Szczypta słodkiej papryki;
  9. 1 szklanka bułki tartej;
  10. Sól;
  11. Pieprz;
  12. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć, drobno posiekać.
  4. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz).
  5. Następnie wbić jajo i dodać musztardę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/2 szklanki (125 ml) bułki tartej.
  6. Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę.
  7. Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety.
  8. Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej.
  9. Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złocisty kolor (przez około 15 minut).
  10. Podawać ciepłe/gorące.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Można użyć dowolnego mięsa mielonego tj. wieprzowego, drobiowego czy wieprzowo-wołowego.
  4. Dodanie musztardy i drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować.
  5. W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek.
  6. Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku.
  7. Z dodatku czosnku można zrezygnować, choć nadaje on mięsu mielonemu wyjątkowego samku.
  8. Kotelty, po usmażeniu, można odsączyć z oleju, układając je na papierowych ręcznikach.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























1 komentarz :

  1. Kotleciki robiłam niedawno i były bardzo pyszne. I trafiły również do serca ukochanego ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...