czwartek, 31 lipca 2014

Kotlety ryżowe z boczkiem i serem

Kotlety ryżowe z boczkiem i serem...
Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.
O miękkim, aromatycznym wnętrzu.
Wzbogacone o boczek i żółty ser.
Z dużą ilością zieleniny.
Pychota! 
























Składniki:
  1. 1 szklanka ugotowanego ryżu;
  2. 8 plasterków wędzonego boczku;
  3. 1 szklanka startego, żółtego sera (u mnie gouda);
  4. Pęczek szczypiorku;
  5. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  6. 5 listków bazylii;
  7. 3 jaja;
  8. 2 łyżki bułki tartej;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Ryż (tj. około 1/3 - 1/2 szklanki suchego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Wymieszać.
  3. Do ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać.
  4. Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać.
  5. Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać.
  6. Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką).
  7. Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety.
  8. Kotlety smażyć na złoty kolor, z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju.
  9. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 8 sporych kotletów.
  2. Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym na ciepło, lub z sosem czosnkowym.
  3. 1 szklanka ugotowanego ryżu odpowiada około 1/3 - 1/2 surowego ryżu.
  4. Szklanka = 250 ml.
  5. Z dodatku boczku można zrezygnować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



1 komentarz :

  1. Lubię takie eksperymenty w formie kotlecika :) Wystarczy surówka i wypasiony obiad mamy gotowy! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...