środa, 23 lipca 2014

Drożdżowe paluchy z serem

Drożdżowe paluchy z serem...
Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.
O miękkim miąższu.
Oprószone żółtym serem.
Pychota!
 Składniki:
  1. 2,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 25 g świeżych drożdży;
  3. 225 ml letniej wody;
  4. 2 łyżki oleju;
  5. 1 łyżeczka soli;
  6. 1/2 łyżeczki rozmarynu;
  7. 1/2 łyżeczki tymianku;
  8. 100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);
  9. 1 jajo - do posmarowania po wierzchu.

Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać letnią wodę oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).
  3. Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  4. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.
  5. Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.
  6. Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wyszło 7 paluchów o długości około 25 cm (długość paluchów mierzonych po upieczeniu).
  2. Rozmaryn i tymianek można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami albo całkowicie zrezygnować  z ich dodatku.
  3. Można użyć dowolnego gatunku sera (u mnie gouda) lub zrezygnować z jego dodatku.


























2 komentarze :

  1. Czy mogłabyś podac ilosc drożdży suchych. Chetnie zrobilabym te Paluchy ale jestem"na bakier" ze swiezymi, pozdrawiam, Basia z Krakowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      25 g drożdży świeżych odpowiada 7 - 8 g drożdży suchych Instant (tj. jednemu opakowaniu).
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...