piątek, 25 lipca 2014

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą...
Pyszne i nie wymagające dużo pracy.
Z dodatkiem soczystych truskawek.
Posmarowane po wierzchu białą czekoladą.
Proste, szybkie i niedrogie.
Polecam!





 Składniki:
Ciasto:
  1. 250 ml maślanki;
  2. 1/2 szklanki białego cukru;
  3. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  4. 3 duże jaja;
  5. 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. 1/2 szklanki oleju;
  7. Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).
Owoce:
  1. 350 g truskawek;
  2. Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).
Dodatkowo:
  1. 100 g białej czekolady;
  2. Bułka tarta do obsypania formy;
  3. Tłuszcz do wysmarowania formy.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste.
  2. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.
  3. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić  na pół. Do truskawek dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać.
  4. Na ciasto wyłożyć połówki truskawek (najlepiej cięciem do góry).
  5. Ciasto  piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 - 50 minut.
  6. Czekoladę połamać na kosteczki.
  7. Na upieczone, gorące ciasto wyłożyć kosteczki białej czekolady. Gdy czekolada się roztopi wystarczy ją rozsmarować pędzelkiem po cieście.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm.
  2. Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem.
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.
  5. Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
  6. Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























3 komentarze :

  1. Niby prosty placek, jednak ta biała czekolada zmienia wszystko. Do kawy idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste ciasta są najlepsze ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. I wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...