poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie...
Okrągły, złocisty bochenek.
Na bazie mąki pszennej i żytniej.
Pyszny, domowy, pachnący.
Polecam!
 Składniki:
  1. 230 g zakwasu żytniego;
  2. 500 g mąki pszennej(u mnie typ 650);
  3. 100 g mąki żytniej (typ 720);
  4. 300 g ciepłej wody;
  5. 1 łyżeczka cukru;
  6. 1 łyżka soli;
  7. Ewentualnie 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant (jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć rośnięcie chleba).
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując/składając je w tym czasie dwukrotnie (co 40 minut) - filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.
  2. Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 3 godziny.
  3. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć (ja zapomniałam) i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, po czym  zminejszyć temperaturę do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 20 minut.
  4. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,1 kg bochenek chleba. Mój ważył 1,116 kg.
  2. Czas wyrastania chleba może być krótszy lub dłuższy niż 3 godziny. Wszystko zależy od stabilności zakwasu, temperatury otoczenia, rodzaju mąki czy dodatku drożdży (w tym ostatnim przypadku powienien być krótszy).
  3. W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego do koszyka do wyrastania można wyłożyć go lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika (1 półkę od dołu) można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  6. Koszyk do wyrastania można zastąpić dużym sitkiem kuchennym lub durszlakiem.
  7. Nacięcie chleba zapobiega jego pęknięciu w innych miejscach podczas pieczenia .
  8. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
  9. Składanie ciasta chlebowego polega na jego delikatnym rozciągnięciu, następnie złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.





1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...