wtorek, 12 sierpnia 2014

Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym

Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym...
Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku.
Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem.
Syta, z dodatkiem ziemniaków.
Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany.
Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym.
Polecam!

Składniki:
  1. 750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych);
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 liść laurowy;
  4. 4 ziarna ziela angielskiego;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 3 średnie ziemniaki;
  7. Sok wyciśnięty z 1 cytrny;
  8. Pęczek koperku;
  9. 200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe);
  10. 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  11. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  12. 1 łyżka masła;
  13. 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie;
  14. 2 litry zimnej wody;
  15. Sól;
  16. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja miałam gruntowe i nie obierałam ich ze skórki).
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  5. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić cebulę i zeszklić.
  7. Do zeszklonej cebuli dodać starte ogórki i całość razem podsmażać, aż ogórki staną się miękkie. Pod koniec podsmażania dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  8. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, łyżkę vegety, serki topione i zalać 2 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.
  9. Następnie do zupy dodać podsmażone ogórki z cebulą i czosnkiem i gotować razem, na średnim ogniu przez około 10 minut.
  10. Do zupy dodać sok z cytryny, opcjonalnie - sok z kiszonych ogórków, koperek oraz śmietanę (wcześniej wymieszaną z chochlą gorącej zupy). 
  11. Zupę przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy.
  2. Rozpuszczające się serki topione początkowo będą nieestetycznie wyglądać (będą pływały grudki), ale wraz z podgrzewaniem się wody - będą się rozpuszczać, aż ulegną całkowitemu ropuszczeniu  w zupie.
  3. Zupę, w mniej sytej wersji, można ugotować bez ziemniaków i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  4. Z zakwaszania zupy sokiem z cytryny można zrezygnować.
  5. Można użyć serków topnionych o dowolnym smaku, choć najlpiej się sprawdzają śmietankowe, kremowe, czy inne bez zdecydowanego smaku czy aromatu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...