środa, 20 sierpnia 2014

Noodle z sezamem i masłem orzechowym

Noodle z sezamem i masłem orzechowym...
Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein.
Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.
Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.
Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego.
Z dużą ilością ziaren sezamu.
Pychota!
 Składniki:
  1. 125 g makaronu chow mein;
  2. 5 łyżek ziaren sezamu;
  3. 5 łyżek sosu sojowego, jasnego;
  4. 1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 1 średnia, czerwona papryka;
  7. 1 średnia marchewka;
  8. 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami;
  9. 2 łyżki białego octu winnego;
  10. 1/3 łyżeczki imbiru w proszku;
  11. 1 łyżeczka sosu Tabasco;
  12. 1 łyżeczka soli;
  13. 2 łyżki jasnego, brązowego cukru;
  14. 1/2 szklanki gorącej wody.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Do miseczki lub pojemnika od blendera wrzucić 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu, dodać sos sojowy, masło orzechowe, ocet winny, cukier, imbir, sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos Tabasco oraz wodę i blendować, aż do połączenia się wszystkich składników powstałego sosu.
  5. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  6. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  7. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  8. Na dużą patelnię lub do woka wrzucić ugotowany makaron, pokrojoną paprykę, startą marchewkę i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem (odrobinę szczypiorku można pozostawić do oprószenia po wierzchu) oraz wlać sos.
  9. Całość chwilę podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną.
  10. Gotowe noodle nałożyć do miseczek i oprószyć pozostałymi, uprażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 - 3 porcji.
  2. Można użyć masła orzechowgo zarówno z kwałkami orzechów jak i bez.
  3. Noodle doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.
  4. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Ulubione przepisy.


























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...