czwartek, 14 sierpnia 2014

Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem

Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem...
Soczyste, ryżowe i złociste.
Wypełnione mięsem mielonym.
O delikatnym, koperkowym aromacie.
Pychota!

























Składniki:
  1. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 3 szklanki surowego ryżu;
  3. 4 jaja (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa);
  4. 2 małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa);
  5. 1 łyżka masła;
  6. 1/4 szklanki zimnej wody (do masy ryżowej);
  7. 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety;
  8. Pęczek koperku;
  9. 4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa);
  10. Sól;
  11. Pieprz;
  12. Bułka tarta do obtaczania kotletów;
  13. Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić.
  2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką.
  5. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić (ręką).
  6. Z masy ryżowej formować kotlety, wkładając do środka każdego po odrobinie masy mięsnej.
  7. Tak przygotowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone kotlety przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody (do 1 cm wysokości) i parować pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety można również parować przez 10 minut w przeznaczonym do tego garku z sitem do parowania.
  9. Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/pieczarkowym/koperkowym lub z samą surówką.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 14 kotletów.
  2. Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki.
  3. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego czy wołowego.
  4. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...