poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Sałatka paprykowa z bazylią

Sałatka paprykowa z bazylią...
Cienkie paseczki kolorowych papryk.
Pióra ostrej, czerwonej cebuli.
Listki aromatycznej bazylii.
A całość oblana olejem.
I skropiona sokiem z cytryny.
Pyszny dodatek do obiadu.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 mała, czerwona papryka;
  2. 1 mała, zielona papryka;
  3. 1 mała, żółta papryka;
  4. 1 mała, czerwona cebula;
  5. Garść świeżych liści bazylii;
  6. 2 łyżki oleju;
  7. 1 łyżka soku z cytryny;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie słupki/paski.
  2. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do papryki. Wymieszać.
  3. Listki bazylii posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  4. Do sałatki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.
  5. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Świeżą bazylię można zastąpić 1 łyżeczką suszonej.
  2. Można użyć papryk o dowolnych kolorach, jak również o jednym kolorze.
  3. Sałatkę można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...