środa, 20 sierpnia 2014

Surówka z marchewki, jabłek i pora

Surówka z marchewki, jabłek i pora...
Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek.
Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki.
W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu.
Pyszny dodatek do dania głównego.
Polecam!
Składniki:
  1. 3 bardzo duże marchewki  (co daje 4 szklanki startej marchewki);
  2. Biała część dużego pora;
  3. 2 średnie jabłka;
  4. 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;
  5. 2 czubate łyżki natki pietruszki;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Sos:
  1. 2 łyżki białego cukru;
  2. 2 ząbki czosnku;
  3. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
  4. 1 łyżka octu spirytusowego 10%;
  5. 1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;
  6. 1/2 szklanki majonezu.
























Sposób przygotowania:
  1. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do marchewki.
  3. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do surówki.
  4. Szczypiorek wraz z dymką oraz natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. 
  5. Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać.
  8. Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.
  9. Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia się składników.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Po obraniu i starciu marchewek powinno wyjść około 4 szklanek startej na tarce o dużych oczkach marchwi.
  2. Ocet spirtusowy 10 % można zastąpić 2 łyżkami octu 5 %.
  3. Surówka jest idelana do potraw mięsnych, z grilla czy ryb.
  4. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...