wtorek, 5 sierpnia 2014

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese...
Długie nitki sprężystego makaronu.
Intensywnie pomidorowy sos.
Z dodatkiem mięsa mielonego.
Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby.
O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano.
Oprószone drobno startym parmezanem.
Pyszna, włoska uczta.
Polecam!
 Składniki:
  1. 300 g makaronu spaghetti;
  2. Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
  3. 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  4. 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  5. 1 duża cebula;
  6. 1 średnia, czerwona papryka;
  7. 250 g pieczarek;
  8. 5 suszonych grzybów;
  9. 100 ml gorącej wody;
  10. 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej;
  11. 3 ząbki czosnku;
  12. 2 łyżki oleju;
  13. 1 łyżeczka oregano;
  14. 1 łyżeczka bazylii;
  15. 3 łyżki startego parmezanu;
  16. Sól;
  17. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  8. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe.
  9. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć.
  10. Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.
  11. Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię. 
  12. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem,  przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos aromatyczny.
  13. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.
  14. Odcedzony makaron wymieszać z sosem.
  15. Spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  3. Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.
  4. Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.
  5. Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...