poniedziałek, 9 września 2013

Chleb pszenny z sezamem

Chleb pszenny z sezamem...
Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką.
Oprószony ziarnami sezamu.
Idealny do kanapek!
Komu kromeczkę? 
Zapraszam!

























Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 łyżeczka soli;
  3. 62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;
  4. 20 g świeżych drożdży;
  5. 1 łyżka cukru;
  6. 200 ml zimnego mleka;
  7. 1 jajo;
  8. 2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;
  9. Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki.

























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać sól, posiekaną margarynę i wymieszać.
  2. Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mleka, dokładnie wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły i dodać do miski z mąką.
  3. Ciasto wyrabiać wlewając powoli pozostałe mleko i na koniec dodając jajko. Ciasto jest dość rzadkie, więc najlepiej je wyrabiać tak jak ja - za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego.
  4. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu sezamem.
  6. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut.
  7. Chleb studzić na kratce.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być.
  2. W przypadku gdyby chleb zbyt szybko się przypiekał na wierzchu należy ustawić piekarnik na grzanie od dołu i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
  3. Ja piekłam chleb w keksówce o wymiarach 34x12 cm i wyszedł długi i niski, a kromki niewielkie. Jeśli ktoś woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm.
  4. W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.
  5. Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.
Źródło przepisu: Rogalik blog.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...