wtorek, 17 września 2013

Zupa góralska z czosnkowymi grzankami

Zupa góralska z czosnkowymi grzankami...
Kremowa, aromatyczna zupa z serków topionych.
Wzbogacona smakiem czosnkowych grzanek.
Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pycha!

























Składniki:
  1. 300 g serka topionego;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku);
  6. Łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Pęczek szczypiorku.
Grzanki:
  1. 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb góralski) - o wadze około 140 g;
  2. 1,5 łyżki masła;
  3. 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.

























Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plastry.
  2. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
  4. Dodać serek topiony, śmietanę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą, słodką papryką i pieprzem do smaku.
  5. Szczypiorek drobno posiekać.
  6. Chleb na grzanki pokroić w kostkę.
  7. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać.
  8. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.
  9. Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Można użyć serków o dowolnym smaku (u mnie to Gouda).
  2. Szczypiorek można zastąpić cebulką dymką.
  3. Bulion można przygotować także z kostek rosołowych czy vegety.
Źródło przepisu: Moje pasje.


8 komentarzy :

  1. Czemu góralska? :D W każdym razie - pyszna, uwielbiam takie serowe kremowe zupy :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa pod taką nazwą funkcjonuje w internecie, więc postanowiłam ją zachować:-)

      Usuń
  2. A co tam z tyłu za zupą? Wygląda interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką z tego przepisu: http://gospodynimiejska.blogspot.com/2013/09/wytrawny-placek-drozdzowy-z-twarogiem.html

    OdpowiedzUsuń
  4. a ta słodka przyprawa w proszku to co to takiego ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodka papryka. Przepraszam za pomyłkę.

    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor zupy mnie nie przekonuje, ale jakbym miała okazję spróbować troszkę to z chęcią bym spróbowała, ale w domu nie będę robić, bo mi nie zejdzie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...