czwartek, 26 września 2013

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej...
Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.
Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.
I pierzynka z pieczarek.
Poezja smaku.
Kto nie próbował, niech żałuje!
Składniki:
  1. 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);
  2. 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;
  3. 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
  4. 500 g pieczarek;
  5. Przyprawa do kurczaka;
  6. Sól;
  7. Pieprz. 

























Sposób przygotowania:
  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  2. Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka.
  5. Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone.
  6. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.
  2. Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości pozostałych składników.
  3. Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje. Pieczarki można także delikatnie podsmażyć na patelni przed dodaniem do dania (ja tego nie robię).
  4. Zamiast 2 zup cebulowych można użyć 1 cebulowej i 1 borowikowej lub 1 cebulową i 1 gulaszową.
  5. Wierzch potrawy można również posypać startym, żółtym serem.
  6. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.
  7. Filety z kurczaka można zastąpić innym mięsem np. karkówką.
  8. Folia aluminiowa ma 2 strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca izoluje ciepło tj. odbija je, a matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.
Źródło przepisu: Kuchnia Aleex.

4 komentarze :

  1. Pyszne;) Co prawda nie miałam zupy cebulowej więc użyłam kurkowej ale mimo to smakowało bardzo dobrze. Miałam 9 osób na obiedzie a to danie zapewniło mi wyjątkowy bez dużego nakładu pracy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis prosty, ale danie wyjatkowo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis prosty, ale danie wyjatkowo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. A można dać ser żółty

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...