wtorek, 17 września 2013

Fajitas

Fajitas...
Okrągłe, meksykańskie tortille.
Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.
Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.
I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.
Prawdziwa, meksykańska uczta!
Składniki:
  1. 6 - 8 placków tortilli;
  2. 2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);
  3. 2 małe cebule;
  4. 1/2 czerwonej papryki;
  5. 1/2 żółtej papryki;
  6. 1/2 zielonej papryki;
  7. 1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;
  8. Łyżeczka ostrej papryki w proszku;
  9. Olej/oliwa z oliwek;
  10. 2 łyżki soku z limonki;
  11. Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;
  12. 50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.
Guacamole:
  1. 1 miękkie avokado;
  2. 1/2 cebulki szalotki;
  3. 1 łyżka soku z limonki;
  4. Sól.
Salsa pomidorowa:
  1. 2 średnie pomidory;
  2. 1/2 cebuli szalotki;
  3. 1 łyżka soku z limonki;
  4. 1/2 papryczki chili;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Sos śmietanowy z limonką:
  1. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  2. 1 łyżka soku z limonki;
  3. Sól.




Sposób przygotowania:
  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.
  2. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w paski.
  3. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki.
  4. Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, paprykę i cebulę. Dodać około 2 łyżek oleju/oliwy, przyprawę do fajitas, ostrą paprykę w proszku, sok z połowy limonki, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 - 60 minut.
  5. Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Przygotować sosy. Avokado obrać ze skóry, wyciągnąć pestkę, pokroić w drobną kostkę. Szalotkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do avokado, przyprawić sokiem z limonki i solą i wymieszać. Do pojemnika z guacamole włożyć pestkę z avokado, aby sos nie zczerniał i odstawić do lodówki, do momentu podania.
  7. Pomidory do salsy umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szalotkę również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do pomidorów. Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do salsy. Przyprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem i odstawić do lodówki, aż do momentu podania.
  8. Przygotować sos śmietanowy. Do miseczki wlać śmietanę, dodać sok z limonki, przyprawić solą i wymieszać. Odstawić do lodówki do momentu podania.
  9. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać 2 łyżki oleju/oliwy i wyłożyć zamarynowane mięso i cebulę. Podsmażać, aż mięso będzie upieczone a cebula  miękka. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać paprykę i chwilę podsmażać. Papryka powinna być chrupiąca.
  10. Limonkę sparzyć, pokroić w ósemki i wrzucić do odstawionej z ognia patelni z mięsem i warzywami.
  11. Tortille podgrzać albo na patelni albo w mikrofalówce.
  12. Danie podawać wprost z gorącej patelni, z ciepłymi tortillami, serem cheddar i sosami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Przyprawę do fajitas można zastąpić następującą mieszanką przypraw: po 1/2 łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry, natki pietruszki, chili i czosnku.
  2. Ja z powodu braku dużej patelni najpierw usmażyłam mięso z cebulą i wstawiłam je na gorącą blachę do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (termoobieg, 3 półka), a po upieczeniu papryki wyjęłam blachę z piekarnika, dodałam paprykę i limonkę i podałam na blasze na stół.
  3. Limonka z patelni służy do skrapiania fajitas.
  4. Można użyć papryki tylko jednego lub 2 kolorów.
  5. Limonkę i sok z niej można zastąpić cytryną i sokiem z cytryny.
  6. Ser cheddar bywa dostępny w sieci sklepów Biedronka. Można go zastąpić np. serem Stary Olęder.



Paprykujemy 4

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...