wtorek, 17 września 2013

Ucierane ciasto z aronią

Ucierane ciasto z aronią...
Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.
Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Zapraszam!

























Sposób przygotowania:
  1. 1,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
  3. 1 szklanka białego cukru;
  4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 4 jaja;
  6. 250 g margaryny;
  7. 300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców.
Kruszonka:
  1. 1/3 kostki margaryny (około 83,3 g);
  2. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  3. 100 g mąki pszennej (około 5 czubatych łyżek).
Dodatkowo:
  1. Margaryna do wysmarowania blachy;
  2. Bułka tarta do obsypania blachy.
























Sposób przygotowania:
  1. Białka jaj oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach) dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
  4. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  5. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  6. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
  7. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut (ja piekłam 60 minut).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Wszystkie składniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.
  3. Margarynę można zastąpić masłem.
  4. Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.
  5. Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.
  6. W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.
  7. Owoce (świeże i mrożone) przed położeniem na ciasto najlepiej dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to ich opadaniu na dno ciasta.
  8. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...