wtorek, 10 września 2013

Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa...
Pełna jarzyn. Pełna smaku.
Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku.
Gęsta od zacierek.
Komu talerz? Zapraszam!





























Składnki:
  1. 5 średnich ziemniaków;
  2. 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach);
  3. 2 małe cebule;
  4. 2 średnie marchewki;
  5. 1/4 kawałka korzenia selera;
  6. Biała część pora;
  7. 1/2 średniej pietruszki;
  8. Pęczek koperku;
  9. 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
  10. 1 liść laurowy;
  11. 2,5 litra zimnej wody;
  12. Sól;
  13. Pieprz;
  14. Olej do podsmażenia cebuli i boczku.
Zacierki:
  1. 1 jajo;
  2. Mąka pszenna.

























Sposób przygotowania:
  1. Ziemiaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formować pod palcami.
  5. Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać zacierki, wymieszać, żeby się nie posklejały i chwilę razem pogotować.
  6. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę.
  7. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu).
  8. Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.
  9. Zupę wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i podawać.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała lekko brązowy kolor, gdyż ten stopień wysmażenia zapewnia zupie smak i aromat.
  2. Z dodatku ziemniaków można zrezygnować.
  3. Można użyć gotowych zacierek makaronowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...