czwartek, 5 września 2013

Zupa z cukinią i zacierkami

Zupa z cukinią i zacierkami...
Niezwykle delikatna.
Pełna warzyw.
Pysznie zdrowa!
Smacznego!


Składniki:
  1. 1 mała cukinia;
  2. 1 duża marchewka;
  3. 1 pietruszka;
  4. Biała część pora;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. 3 duże ziemniaki;
  7. 2,5 litra zimnej wody;
  8. Natka pietruszki;
  9. 2 ziarna ziela angielskiego;
  10. 1 liść laurowy;
  11. 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  12. Łyżka masła;
  13. 1,5 łyżki mąki;
  14. Sól;
  15. Pieprz;
  16. Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie.
Zacierki:
  1. 1 jajo;
  2. Mąka pszenna.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.
  2. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  4. Cukinię umyć, jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  6. Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.
  7. Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie dodać zacierki, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 minut.
  8. Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, cukinię i natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
  9. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy i wymieszać, po czym zdjąć zupę z ognia.
  10. Zupę przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie ziarenkami smaku/vegetą czy kostkami rosołowymi.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy.
  2. Zupa jest bardzo delikatna w smaku.
  3. Dodatek masła można pominąć, a śmietanę 30 czy 36% zastąpić inną słodką śmietanką np. taką do kawy.
  4. Cukinię można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w bardzo cienkie plasterki za pomocą tarki lub obieraczki do ziemniaków.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze :

  1. bardzo ladnie wyglada. Musze spróbowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Zupa jest bardzo delikatna w smaku.

    Pozdrawiam,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >