piątek, 20 czerwca 2014

Chleb pszenny razowy z burakami

Chleb pszenny razowy z burakami...
Pyszny, domowy chleb o niespotkanym wyglądzie. 
Wypieczony z mąki pszennej razowej.
Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków.
Pełen ziaren słonecznika.
Polecam!
Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem.
 Składniki:
  1. 700 g mąki pszennej razowej;
  2. 25 g świeżych drożdży;
  3. 300 ml letniej wody;
  4. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  5. 200 ml czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki;
  6. 1 łyżeczka soli;
  7. 1 łyżeczka drobnego, brązowego cukru;
  8. 100 ml ziaren łuskanego słonecznika;
  9. 2 łyżki mleka do posmarowania chleba po wierzchu.

Sposób przygotowania:
  1. Surowe buraki (około 2 małych) obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę).
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.
  3. Do rozpuszczonych drożdży (zaczyn nie musi wyrastać) dodać starte buraki, oliwę, cukier, sól, ziarna słonecznika i wymieszać.
  4. Następnie dodać mąkę  i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski (ja wyrabiam robotem kuchennym, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  5. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem do ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami.
  7. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną (opcjonalnie).
  9. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
  10. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!

Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem.


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. 
  2. Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą.
  3. Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka.
  4. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  5. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Na pierwszym planie: chleb pszenny razowy z burakami. W tle: chleb pszenny z czosnkiem.

4 komentarze :

  1. Tym burakiem mnie zaskoczyłaś. Zapisuję do wypróbowania, bo wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w składnikach napisane jest, że buraki ugotowane a w treści, że surowe.. to w końcu jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za pomyłkę. Buraki mają być surowe. Już poprawiłam składniki.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...