środa, 25 czerwca 2014

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem...
Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem.
Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika.
Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba.
Słonecznikowa pychota!
 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 1 szklanka mąki żytniej razowej;
  3. 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
  4. 3/4 łyżki soli;
  5. 50 g świeżych drożdży;
  6. 500 ml ciepłej wody;
  7. 1 jajo.


Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 500 ml ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
  3. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
  6. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.
  7. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
  8. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. 
  2. Mąkę żytnią razową można zastąpić zwykłą mąką żytnią.
  3. Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.
  4. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  5. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.




























    1 komentarz :

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...