środa, 11 czerwca 2014

Ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki jak z ogniska....
Chrupiąca skórka. Miękkie wnętrze.
I smak...
... ziemniaków pieczonych w ognisku.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 1,5 kg ziemniaków;
  2. 2 czubate łyżki mąki pszennej;
  3. 1 czubata łyżka soli;
  4. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.


Sposób przygotowania:
  1. Mąkę, sól i paprykę dokładnie ze sobą wymieszać.
  2. Ziemniaki umyć, nie obierać. Jeszcze mokre obtaczać w panierce z mąki, soli i papryki.
  3. Tak przygotowane ziemniaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Podana ilość panierki wystarcza na obtoczenie około 1,5 kg ziemniaków.
  2. W ten sam sposób można przygotować także marchewkę.
  3. Ziemniaki muszą być mokre, bo inaczej panierka się nie przyklei.
  4. Do panierki można dodać ulubione przyprawy.
  5. Ja podałam z masłem czosnkowym i obsypałam solą morską.
  6. Średnie i duże ziemniaki piec przez około 50 - 60 minut, małym wystarczy 40 minut.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze :

  1. świetny pomysł, takie młode ziemniaczki jeszcze dać do tego i rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...