piątek, 6 czerwca 2014

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem...
Pieczarkowa, mocno pieczarkowa.
Zabielona kwaśną śmietaną.
Podana z makaronem.
Pychota!
 Składniki:
  1. 800 g pieczarek;
  2. 1 duża cebula;
  3. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup lub 1 kostka rosołowa;
  4. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 2 łyżki oleju;
  6. 1 litr przegotowanej, ciepłej wody;
  7. 150 g makaronu;
  8. Sól;
  9. Pieprz. 
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej i rozgrzać.
  5. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
  6. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż większość wody odparuje.
  7. Następnie dodać przyprawę do zup/kostkę rosołować i zalać 1 litrem wody. Gotować razem około 10 minut.
  8. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej wody. Wymieszać.
  9. Po tym czasie zupę ściągnąć z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.
  10. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Podawać z makaronem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,2 - 1,5 litra zupy.
  2. Ilość pieczarek można zmniejszyć do 600 g.
  3. Śmietanę można zastąpić lub pomieszać z jogurtem naturalnym, a olej - oliwą lub masłem.
  4. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze :

  1. Pyyycha, ale mi smaka narobiłaś :))) muszę sobie ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Właśnie robię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...