wtorek, 17 czerwca 2014

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku...
Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.
O delikatnym aromacie i smaku przypraw.
Idealny do kanapek, jak i na ciepło.
Zapraszam do spróbowania!
Nie pożałujecie!

Składniki:
  1. 1 kg schabu bez kości;
  2. 1 litr mleka (u mnie 2%);
  3. 1/2 łyżki słodkiej papryki;
  4. 1 łyżka majeranku;
  5. 1/2 łyżeczki soli;
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 2 łyzki oleju.


Sposób przygotowania:
  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.
  3. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego/na blachę i zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu).
  4. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem.
  5. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso (wraz z  sosem mleczym powstałym podczas pieczenia), aż do całkowitego wystudzenia.
  6. Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mięso staje się kruche i soczyste.
  7. Schab można podawać na zimno do kanapek, jak i na ciepło.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Podczas pieczenia schabu, na mleku może wytworzyć się piana, jest to normalne zjawisko.
  2. Mięso należy piec tyle czasu i w takiej ilości mleka ile waży tj. 1 kg mięsa należy piec w 1 litrze mleka przez 1 h, 1,5 kg schabu w 1,5 litra mleka przez 1,5 h itd.
  3. Schab można razem z sosem mlecznym wstawić do lodówki na 12 godzin i też będzie pyszny. Ja  wstawiałam sam schab, tak jak w orginale przepisu.
  4. Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw do przyprawienia mięsa.
  5. Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu.
  6. Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia.
  7. W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























5 komentarzy :

  1. Ja podobnie piekę pierś indyczą - też jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. No dziś będziemy się bawić :) musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, zabrałam przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam pytanie, jak mogę później podgrzać taki schab aby nie był suchy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...