wtorek, 15 marca 2016

Babka majonezowa

 Składniki:
  1. 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  3. 1 szklanka cukru;
  4. 4 jaja;
  5. 1/3 szklanki majonezu;
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
  1. Forma do babki;
  2. Tłuszcz do wysmarowania formy (u mnie margaryna).
Szklanka = 250 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki ciasta (tj. obie mąki, cukier, jaja, majonez, proszek do pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści.
  2. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę.
  3. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut.
  4. Babkę wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi mała babka. Widoczna na zdjęciach babka została upieczona z 1,5 porcji składników w standardowej wielkości formie na babkę.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Babkę można urozmaicać na wiele sposobów np:
  • do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub;
  • dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub;
  • do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub;
  • 1/3 szklanki majonezu zastąpić 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami oleju lub;
  • do całości masy, zamiast odpowiedniej ilości mąki pszennej, dodać kakao, wyjdzie wówczas baba czekoladowa.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


poniedziałek, 14 marca 2016

Jajka z groszkiem







Składniki:
  1. 6 jaj;
  2. Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);
  3. 2 łyżki majonezu;
  4. Sól;
  5. Pieprz.

























Sposób przygotowania:
  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miseczki.
  2. Groszek odcedzić z zalewy. Dodać do pokrojonych jajek. Wymieszać.
  3. Do jajek z groszkiem dodać majonez. Wymieszać.
  4. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka sałatki.
  2. Majonez można wymieszać, w proporcji 1:1, z gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Przed podaniem, jajka z groszkiem, można oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.
  4. Smak sałatki można wzbogacić o pokrojonego w kostkę ogórka konserowego lub szynkę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Twarożek śniadaniowy

 Składniki:
  1. 250 g sera białego, półtłustego;
  2. Pęczek rzodkiewek;
  3. 1 ogórek wężowy;
  4. 1 łyżka posiekanego szczypiorku;
  5. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  6. Sól;
  7. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Ogórka i rzodkiewki umyć, osuszyć. Ogórka obrać ze skórki.
  2. Tak przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Starte warzywa przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Biały ser przełożyć do miseczki, rozetrzeć widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, starte i odsączone ogórki i rzodkiewki, śmietanę i wymieszać.
  5. Twarożek przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawać z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach miseczka twarożku.
  2. Do twarożku najlepiej nadaje się biały ser o gładkiej konsystencji, u mnie serek śmietankowy "Krówka" osm Rawicz.
  3. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


piątek, 11 marca 2016

Lasagne z soczewicą i porem

























Składniki:
  1. 8 płatów makaronu do lasagne;
  2. Białe części 2 dużych porów;
  3. 100 g suchej, czerwonej soczewicy;
  4. Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
  5. 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  6. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  7. 2 łyżki oleju;
  8. 1 ząbek czosnku;
  9. 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  10. 100 g serka topionego, śmietankowego;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  2. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki.
  4. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem lub mikserem).
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć.
  6. Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez 5 minut.
  7. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron.
  9. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym.
  10. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, bez przykrycia, przez 35 minut.
  11. Lasagne podawać po lekkim wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm.
  2. Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą.
  3. Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną.
  4. Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Zupa krem ze szpinaku


Składniki:
  1. Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g);
  2. 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  3. 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety);
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. 1 łyżka masła;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Niewielki kawałek parmezanu;
  2. Grzanki.
Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło.
  4. Na rozpuszczone masło wrzucić umyty szpinak i dusić pod przykryciem, aż stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę (około 1 minuty) razem poddusić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Uduszony, doprawiony szpinak z czosnkiem wraz płynem, jaki się wytworzył podczas jego duszenia, zblendować na gładką masę.
  6. Do zblendowanego szpinaku dodać śmietanę i wymieszać.
  7. Następnie do garnka wlać bulion. Wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia.
  8. Zupę, ewentualnie, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawać gorącą, z grzankami, oprószoną płatkami parmezanu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 800 ml, kremowej, niezbyt gęstej zupy.
  2. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, parmezan - zwykłym, żółtym serem, a grzanki - np. groszkiem ptysiowym.
  3. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Falafel


Składniki:
  1. 400 g ciecierzycy;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
  4. Pęczek natki pietruszki;
  5. 4 łodyżki kolendry;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 2 łyżeczki kuminu;
  8. Pieprz;
  9. Sól;
  10. Opcjonalnie - 2 - 3 łyżki mąki pszennej - u mnie bez.


 Sposób przygotowania:
  1. Ciecierzycę wsypać do miski. Zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 24 godziny.
  2. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć.
  3. Ząbki czonku i cebulę obrać.
  4. Namoczoną cicierzycę odcedzić, opłukać i zmielić wraz ze wszystkimi składnikami (oprócz mąki) w maszynce do mięsa czy w malakserze.
  5. Zmieloną cicierzycę z przyprawami przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  6. Po tym czasie z masy formować okrągłe, niewielkie kotlety. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać mąkę.
  7. Przygotowane falafele smażyć od razu na rozgrzanym na dużej patelni oleju (warstwa oleju powinna sięgać 2 - 3 cm wysokości patelni), po 2 - 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
  8. Usmażone falafele układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  9. Falafele podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami: z sałatką, hummusem, harissą, same, w picie lub w tortilli. U mnie z dipem jogurtowym z kolendrą.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 15 falafeli.
  2. Falafele należy smażyć bezpośrednio po uformowaniu w kotlety.
  3. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie i delikatne wewnątrz.
  4. Sekret udanych falafeli tkwi w bardzo dobrym i dokładnym zmieleniu ciecierzycy. Najlepiej namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie w malakserze. Zwykły blender może nie dać sobie rady:-( Dobrze zmielona ciecierzyca idelanie się klei i nie trzeba dodawać do masy mąki.
  5. Należy użyć suchej ciecierzycy jedynie namoczonej przez noc. Ugotowana czy z puszki nie nadaje się do przygotowania idelanych falafeli.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Dip jogurtowy z kolendrą

Składniki:
  1. 250 g jogurtu greckiego;
  2. 4 gałązki kolendry;
  3. Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;
  4. Sól;
  5. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  2. Z 1/2 limonki wycisnąć sok.
  3. Do miseczki przełożyć jogurt. Dodać posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszać.
  4. Dip przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia i przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka dipu.
  2. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a limonkę - cytryną, choć wpłynie to na smak dipu.
  3. Dip ma kwaskowaty smak, aby go złagodzić można zmniejszyć ilość soku z limonki.
  4. Smak dipu można zaostrzyć dodając płatki chili.
  5. Dip idelanie nadaje się do dań kuchnii arabskiej - u mnie podany z falafelami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >