Składniki:
- 8 płatów makaronu do lasagne;
- Białe części 2 dużych porów;
- 100 g suchej, czerwonej soczewicy;
- Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 2 łyżki oleju;
- 1 ząbek czosnku;
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 100 g serka topionego, śmietankowego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem lub mikserem).
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć.
- Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez 5 minut.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut.
- Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron.
- Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym.
- Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, bez przykrycia, przez 35 minut.
- Lasagne podawać po lekkim wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm.
- Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą.
- Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną.
- Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ta wersja lasagne jest smakowita.
OdpowiedzUsuńJestem pewna że ta lasagne smakuje bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuń