Składniki:
- Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g);
- 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety);
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka masła;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Niewielki kawałek parmezanu;
- Grzanki.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć.
- Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło.
- Na rozpuszczone masło wrzucić umyty szpinak i dusić pod przykryciem, aż stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę (około 1 minuty) razem poddusić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Uduszony, doprawiony szpinak z czosnkiem wraz płynem, jaki się wytworzył podczas jego duszenia, zblendować na gładką masę.
- Do zblendowanego szpinaku dodać śmietanę i wymieszać.
- Następnie do garnka wlać bulion. Wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia.
- Zupę, ewentualnie, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać gorącą, z grzankami, oprószoną płatkami parmezanu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 800 ml, kremowej, niezbyt gęstej zupy.
- Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, parmezan - zwykłym, żółtym serem, a grzanki - np. groszkiem ptysiowym.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń