wtorek, 15 marca 2016

Babka majonezowa

 Składniki:
  1. 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  3. 1 szklanka cukru;
  4. 4 jaja;
  5. 1/3 szklanki majonezu;
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
  1. Forma do babki;
  2. Tłuszcz do wysmarowania formy (u mnie margaryna).
Szklanka = 250 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki ciasta (tj. obie mąki, cukier, jaja, majonez, proszek do pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści.
  2. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę.
  3. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut.
  4. Babkę wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi mała babka. Widoczna na zdjęciach babka została upieczona z 1,5 porcji składników w standardowej wielkości formie na babkę.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Babkę można urozmaicać na wiele sposobów np:
  • do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub;
  • dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub;
  • do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub;
  • 1/3 szklanki majonezu zastąpić 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami oleju lub;
  • do całości masy, zamiast odpowiedniej ilości mąki pszennej, dodać kakao, wyjdzie wówczas baba czekoladowa.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...