- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 szklanka cukru;
- 4 jaja;
- 1/3 szklanki majonezu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- Forma do babki;
- Tłuszcz do wysmarowania formy (u mnie margaryna).
Szklanka = 250 ml.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta (tj. obie mąki, cukier, jaja, majonez, proszek do pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści.
- Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę.
- Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut.
- Babkę wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi mała babka. Widoczna na zdjęciach babka została upieczona z 1,5 porcji składników w standardowej wielkości formie na babkę.
- Szklanka = 250 ml.
- Babkę można urozmaicać na wiele sposobów np:
- do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub;
- dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub;
- do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub;
- 1/3 szklanki majonezu zastąpić 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami oleju lub;
- do całości masy, zamiast odpowiedniej ilości mąki pszennej, dodać kakao, wyjdzie wówczas baba czekoladowa.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńoczywiście same szklanki często służą jako miarka w kuchni i wcale mnie to nie dziwi, gdyż w końcu mają określoną pojemność. U mnie w domu praktycznie wszystkie szklanki pochodzą od https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki z racji tego, że wiem iż te produkty są na pewno wysokiej jakości.
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie ciekawy przepis. Koniecznie muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie smakuje ta babka. Super przepis.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń