- 250 g sera białego, półtłustego;
- Pęczek rzodkiewek;
- 1 ogórek wężowy;
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórka i rzodkiewki umyć, osuszyć. Ogórka obrać ze skórki.
- Tak przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Starte warzywa przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Biały ser przełożyć do miseczki, rozetrzeć widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, starte i odsączone ogórki i rzodkiewki, śmietanę i wymieszać.
- Twarożek przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach miseczka twarożku.
- Do twarożku najlepiej nadaje się biały ser o gładkiej konsystencji, u mnie serek śmietankowy "Krówka" osm Rawicz.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń