poniedziałek, 6 maja 2013

Domowy chleb z prażoną cebulką

Domowy chleb... Świeży, ciepły, z chrupiącą skórką.
A w domu unosi się zapach jak z najlepszej piekarni.
Prosty w wykonaniu, wyśmienity w smaku.
Kto ma ochotę na kromeczkę?

Składniki:
  1. 650 g mąki pszennej;
  2. 6 łyżek prażonej cebulki;
  3. 2 łyżeczki soli;
  4. 2 łyżki oliwy/oleju;
  5. 425 ml ciepłej wody;
  6. 7 g suchych drożdży.
Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, cebulkę, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), nadać mu owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.
  4. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
  5. Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!







Uwagi do przepisu:
  1. Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
  2. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
  3. Cebulkę prażoną można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp.
  4. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego.
Źródło: Galeria Potraw



6 komentarzy :

  1. nastawiłem drugi chlebek już dzisiaj ;) niestety nie wiem, poszedłem na inny przepis, 1 litro wody, 1 kg mąki itd, suma sumarum, musiałem obliczać wszystko do 1400 g mąki i 1 litr wody... :x ale.. wróciłem do Pani przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę:-)
    Przeliczyłam mój przepis dla 1 kg mąki i wówczas nalezy dać 654 ml wody, 3 łyżeczki soli, 3łyżki oliwy/oleju, 10 łyżek prażonej cebulki, około 11 g suchych drożdży (ja bym dała 2 opakowania po 7 g).

    Pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem czy wie Pani o tym,że smarując chleb żółtkiem nadaje się mu błyszcząco skórkę
    Jakby co :)
    Pozdrawiam
    Maciek

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam. Dziękuję za cenną uwagę.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super :D A próbowałaś kiedyś Domowego chlebka? Jeśli tak jak go oceniasz? Chodzi mi o te zestawy ze strony domowychlebek ;)

    ~Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na 5+ :) Dzisiaj wypróbowałam i na pewno do niego wrócę. Lekko zmodyfikowałam temp. pieczenia. Skórka jest chrupiąca, a środek miękki i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...