środa, 22 maja 2013

Duże kotlety schabowe

Kotlety schabowe...
Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach.
Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.
Pyszny element głównego dania.
Chętni? Zapraszam na obiad!



Składniki:
  1. 1,4 kg schabu bez kości;
  2. Mąka pszenna;
  3. 4 jajka;
  4. Mleko;
  5. Bułka tarta;
  6. Masło;
  7. Olej do smażenia.


Sposób przygotowania:
  1. Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
  2. Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube, 2 - 3 cm plastry. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Podobna instrukcja nacinania kotletów
  3. Popieprzyć i posolić kotlety.
  4. Każdy z kotletów rozłożyć, podobnie jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety.
  5. Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą.
  6. Kotlety panierować kolejno w: mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
  7. Kotlety smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć na nim kilka wiórków masła i smażyć jeszcze chwilkę, aż do rozpuszczenia masła.
SMACZNEGO!



























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanej porcji schabu wyszło 7 dużych kotletów.
  2. W ze smażeniem kolejnych kotletów należy dolewać oleju na patelnię.
  3. Kotlety idealnie smakują z zasmażaną kapsutą.
  4. Dodatek masła nadaje kotletom niepowtarzalny smak.


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >