wtorek, 21 maja 2013

Kuskus z warzywami i mozzarellą

Kaszka kuskus z warzywami i mozzarellą...
Prosta i szybka do przygotowania.
Idealna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs.
Pyszna, delikatna i zdrowa.
Każdy kto jej spróbuje, pokocha ją od razu!


























Składniki:
  1. Opakowanie kaszki kuskus (około 300g);
  2. 1 średnia, biała cebula;
  3. 1 średnia, czerwona cebula;
  4. 1 średnia, czerwona papryka;
  5. 1 średnia, żółta papryka;
  6. 1 kulka mozzarelli o wadze 125g;
  7. Oliwa/olej do smażenia;
  8. Sól;
  9. Pieprz.



























Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, drobno posiekać.
  2. Papryki umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobną kostkę.
  3. W woku, lub na dużej patelni rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać paprykę i razem podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Cebulę i paprykę lekko osolić.
  4. Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Mozzarellę odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Do podsmażonych, miękkich warzyw doddać kuskus. Dokładnie wymieszać. 
  7. Następnie dodać mozzarellę i dokładnie wymieszać całość. Podsmażać całość jeszcze przez około 1 minutę na małym ogniu.
  8. Całość posolić i popieprzyć do smaku.
SMACZNEGO!



























Uwagi do przepisu:
  1. Przygotowując kuskus warto stale mieszać go widelcem, co zapobiega sklajaniu i zbrylaniu się kaszy.
  2. Użyta cebula może być w jednym kolorze.
  3. Warzywa można zastąpić innymi np. kukurydzą, brokułem, marchewką.
  4. Przyprawy również można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.


1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...