sobota, 11 maja 2013

Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym

Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym...
Mięsisty makaron z dziurką w środku oblepiony aksamitnym sosem z miękkimi liśćmi szpinaku.
Delikatny, kremowy i przede wszystkim sycący.
Dla miłośników szpinaku i nie tylko...
Zapraszam do spróbowania! 
Temu smakowi trudno się oprzeć!
 Składniki:
  1. 250g makaronu bucatini lub spaghetti;
  2. 300g świeżego szpinaku;
  3. 150ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub 36%;
  4. 40g twardego, startego na miał dojrzewającego sera np. parmezanu (20g do sosu i 20g do posypania po wierzchu przed podaniem;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 1 średnia cebula;
  7. Olej/oliwa do smażenia
  8. Sól;
  9. Pieprz.


























Sposób przygotowania:
  1. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Włożyć szpinak i dusić do miękkości. Posolić do smaku.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać, wyłożyć na oddzielną patelnię, na rozgrzany olej/oliwę i zeszklić.
  3. Do podduszonego, miękkiego szpinaku dodać zeszkloną cebulę.
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku i cebuli i dusić razem jeszcze przez króciutką chwilę.
  5. W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. W miseczce wymieszać śmietanę z startym na miał serem (20g).
  7. Do szpinaku, cebuli i czosnku dodać wymieszaną śmietanę z serem. Poddusić chwilę wszystko razem. Posolić i popierzyć do smaku. Oddstawić z kuchenki.
  8. Do przygotowanego sosu dodać odcedzony, gorący makaron. Dokładnie wymieszać.
  9. Danie wykładać porcjami na talerze. Podawać posypane serem.
SMACZNEGO!







Uwagi do przepisu:
  1. Makaron bucatini swoim wyglądem przypomina spaghetti (jest trochę grubszy), a swoją nazwę zawdzięcza przechodzącej przez jego środek dziurce. Można go z powodzeniem zastąpić makaronem spaghetti.
  2. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  3. Ja używam mieszanki serów twardych Regio piatto z Biedronki.
  4. Przygotowanie dania nie jest czasochłonne.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...