wtorek, 7 maja 2013

Muffiny jagodowe

Muffiny jagodowe... Pachnące latem i słodką śmietanką.
Piegowate, aksamitne i bardzo wilgotne.
Pyszne wspomnienie letnich wypraw do lasu.
Chętni do degustacji?
Zapraszam!

























Składniki:
  1. 300 g mąki pszennej;
  2. 250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  3. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 125 ml cukru;
  5. 2 jaja;
  6. 85 ml oleju
  7. 125 g jagód świeżych lub mrożonych + odrobina mąki do ich oprószenia;
  8. Kilka kropel olejku śmietankowego.


Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki muffinek, za wyjątkiem jagód, dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  2. Jagody, niezależnie od tego czy świeże czy mrożone, dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia. Dodać do ciasta.
  3. Całość delikatnie wymieszać.
  4. Przygotowane ciasto nakładać do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 20 - 25 minut.
Uwagi do przepisu:
  1. Ciasto przed dodaniem jagód można, zamiast ręcznie, szybko wymieszać mikserem (wiem, że nie powinno się tak robić, ale jest to bardzo wygodne). Po dodaniu jagód tylko ręcznie.
  2. Ilość cukru można dowolnie zmniejszać/zwiększać.
  3. W celu sprawdzenia, czy muffiny się już upiekły, można użyć drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu w muffinkę pozostanie suchy, ciastka są gotowe.
Źródło przepisu: Arabeska Waniliowa


1 komentarz :

  1. Ale cudownie wyrośnięte babeczki. Porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...