środa, 29 maja 2013

Ślimaczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe...
Rumiane, drożdżowe zawijańce.
Wypełnione słodką masą cynamonową.
Pyszne i pachnące.
Szybkie i proste w wykonaniu.
Komu jednego? Zapraszam!





Składniki:

Ciasto:
  1. 550g mąki + mąka do podsypywania podczas wałkowania;
  2. 200g letniego mleka (u mnie 0,5%);
  3. 2 jaja;
  4. 70g margaryny;
  5. 25g świeżych drożdży;
  6. 75g białego cukru;
  7. Szczypta soli.
Farsz:
  1. 85g margaryny;
  2. 200g białego cukru;
  3. 1 czubata łyżka cynamonu.
Do posmarowania na wierzchu:
  1. 1 jajo;
  2. 1 łyżka mleka.


Sposób przygotowania:
  1. Margarynę do ciasta rozpuścić (ja wstawiam do mikrofalówki na 30 sekund).
  2. Do dużej miski (ja używam od miksera) wsypać wszystkie składniki na ciasto tj. mąkę, letnie mleko, jaja, rozpuszczoną margarynę, pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.
  3. Całość wyrobić (ja wyrabiam w robocie kuchennym z hakiem), aż ciasto będzie elastyczne i w miarę suche. Można oczywiście wyrobić ciasto ręcznie.
  4. Ciasto w misce przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  5. W międzyczasie można przygotować farsz. Margarynę ropuścić (ja wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki), lekko przestudzić. Do przestudzonej, rozpuszczonej margaryny dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  6. Z wyrośniętego ciasta upuścić powietrze i przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  7. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Po zwinięciu, roladę pokroić na kwałki o grubości 2 - 3 cm. Zawijańce wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 10 - 15 minut.
  8. Po tym czasie jajo wymieszać z łyżką mleka i posmarować tą mieszanką każdego ślimaczka.
  9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku przez około 12 - 15 minut na 3 półce, grzałka góra i dół, aż do zarumienienia.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanej porcji wychodzi około 12 - 15 grubych ślimaczków.
  2. Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym/mikserze z hakiem.
  3. Margarynę można zastąpić masłem.
  4. Mleko 0,5 % można zastąpić bardziej tłustym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

























13 komentarzy :

  1. Uwielbiam, choc ja zdecydowanie stawiam na maslo zamiast margaryny...

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie Ci wyszły, ja też nie dawno takie robiłam, pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mają coś w sobie ze przyciągają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je, ale ostatnio piekę takie z makiem :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero uczę się piec i z lekką obawą podeszłam do przepisu. Zupełnie nie potrzebnie! Przepis banalnie prosty, a efekt nieziemsko dobry! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że ślimaczki się udały i smakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam serdecznie, bardzo chciałabym upiec te bułeczki na Święta, ale mam pytanie czy świeże drożdże można zastąpić suszonymi, a jeśli tak, to w jakiej ilości. Bułeczki wyglądają smakowicie, dzięki 100 krotne za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      drożdże świeże można zastąpić drożdżami suchymi Instant. 25 g drożdży świeżych odpowiada około 7-8 g drożdży suchych Instant (tj. jedno opakowanie). Drożdże suche Instant nie wymagają robienia rozczynu.
      W przypadku tych bułeczek wystarczy do dużej miski (ja używam od miksera) wsypać wszystkie składniki suche na ciasto tj. mąkę, drożdże suche Instant, cukier i szczyptę soli i wymieszać, a następnie zalać ciepłym mlekiem i rozpuszczoną margaryną i wyrobić- temperatura tych płynnych składników ma ISTOTNE znaczenie i powinna wynosić około 45 stopni (tj. po zanurzeniu palca powinno się odczuć zdecydowane ciepło). To właśnie temperatura składników płynnych (w tym przypadku mleka i rozpuszczonej margaryny) ma zasadniczy wpływ na wyrośnięcie ciasta. Zbyt niska temperatura płynu, którym zalewa się składniki suche stanowi główną przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych z użyciem drożdży Instant.
      Dalszy sposób przygotowania pozostaje bez zmian.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. Bardzo, bardzo dziękuję. Wesołych Świąt

      Usuń
    3. Proszę bardzo:-) I również Wesołych Świąt.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    4. Witam ponownie, ślimaczki "popełniłam", przepyszne!!! 100 krotne dzięki za przepis.
      dziś będą w wersji z nadzieniem serowym , a w planach- makowym. pozdrawiam z Krakowa

      Usuń
  8. Cieszę się bardzo, że smakują.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, ale przepysznie wyglądają. Na pewno szybko znikają z talerza.

    OdpowiedzUsuń