środa, 19 czerwca 2013

Chicken burgery

Chicken burgery...
Soczysty filet z kurczaka.
Domowej roboty, puszysta bułka.
Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli.
Pomidor i sałata.
Kto ma ochotę na jednego?
Zapraszam!


 Składniki:

Bułki:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%);
  3. 8 g świeżych drożdży;
  4. 25 g masła;
  5. 1,5 łyżeczki białego cukru;
  6. 0,5 łyżeczki soli;
  7. 1 jajo;
  8. 2 łyżki ziaren słonecznika.
Mięso:
  1. 2 filety z kurczaka;
  2. 1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;
  3. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
  4. 1/2 łyżeczki soli;
  5. Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);
  6. 50 g płatków kukurydzianych;
  7. 150 ml mleka;
  8. Olej do smażenia.
Sos:
  1. 125 ml majonezu;
  2. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;
  3. 1 łyżka drobno posiekanej cebuli;
  4. 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych;
  5. 2 łyżeczki białego octu winnego;
  6. 1 łyżeczka białego cukru;
  7. 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
  1. 4 plastry pomidora;
  2. 2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe;
  3. 1/4 główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej.

























Sposób przygotowania:
  1. Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe.
  2. Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.
  3. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wymieszać.
  4. Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  5. Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos odstawić do lodówki na około 30 minut.
  6. Pomodora i ogórki konserwowe pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paski.
  7. Bułki przeciąć na pół. Na dolną część bułki nakładać kolejno: sos, sałatę, sos, kotleta z kurczaka, sos, plaster pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery.
  2. Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.
  3. Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.
  4. Dodatki do burgerów można zmieniać zgodnie z własnym upodobaniami smakowymi.




2 komentarze :

  1. wygląda bardzo apetycznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, bardzo proszę natychmiast zapakować i wysłać pod adres....:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...